Första ismetet

Har aldrig tidigare prövat på ismete förut men har pga det rådande vädret känt mig i stort sett tvingad. Efter den här dagen ångrar jag dock ingenting utan är tvärtom glad att jag nu hittat en fiskeform som gör att jag kan fiska efter gädda och gös året om!

Till hjälp hade jag den kunniga guiden Mikael Puhakka som är en erkänt duktig fiskare på is. Färden bar av norrut och vädret kunde inte ha blivit bättre.

Hans taktik byggde på att hitta djuphålor och leta både pelagiskt (mellanvattnet) och närmare botten.

Djupen varierade mellan 3-10 m där vi fiskade och vi missade tyvärr den djupaste delen pga att vi inte riktigt kunde lita på att isen skulle hålla för oss tre som var ute.

Efter att ha satt ut spöna så behövde vi inte vänta länge på första hugget men där släppte tyvärr fisken innan jag hann göra ett ordentligt mothugg.

Motgångarna fortsatte då den första platsen vi valde var helt lottlös därefter.

Men vi hade en sjukt fin morgon och känslan av att sitta på den glittrande isen och lyssna på medans isen växer var en mäktig upplevelse.

Det blev nya jaktmarker och i början var det även trögt där. Så vi bestämde oss för att starta en brasa och ta en fika vilket ledde till en s.k fika-gädda. Hann inte mer än att starta brasan och börja grilla korvarna förrän det small ordentligt i ett av spöna som stod på ganska grunt djup nära vassen.

Andy hade första tjing och fick dra upp en madam på strax över 6 kg.

Inte långt därefter var det min tur och det blev även det en gädda på över metern och en vikt på runt 5 kg. Känslan när varningsbjällran drar igång och man ser linan försvinna in under isen är helt suverän! Löpning fram och tankarna som drar genom huvudet är en riktig adrenalinkick som jag gärna upplever om och om igen i fortsättningen.

Andy fick sen upp en riktigt smal och lång gädda och jag tappade en till tyvärr. Men tre gäddor över metern allihopa och en riktigt härlig dag var en summering som jag kallar succé. 😀

Alla fiskar sattes självklart försiktigt tillbaka så snabbt som möjligt nu när det är så kallt. Har planer på nya äventyr redan i veckan och kommer självklart dela med mig om det blir något.

Allt det bästa! Mvh Mini Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s