Ismete i Kilafors, en längre berättelse..

on

Fredagen den sjuttonde mars bestämde jag mig för att ta sista chansen att lära mig och få lite gädda på ismete. Hade kontakt med Mats Nyström uppe i Kilafors och hade fått klartecken att isarna fortfarande dög att meta på ifrån. Packade om bilen igen då jag hade stoppat undan all vinterutrustning för att göra mig redo för vårfisket.
Hade bokat nytt boende och skulle pröva en ny sjö så tankarna och förväntningarna snurrade i huvudet. Drömmen om den stora ismetade gäddan levde minst sagt!
Med hoppet i bagaget började jag den 2 1/2 timmar långa bilfärden upp och halvvägs så spelade jag in den här filmen där jag (äter mellanmål och) berättar lite om mina tankar och förhoppningar.

Vägen går över E4 norrut, väg 83 mot Bollnäs för att sedan lämnas av vid Kilafors och bära mot de högre delarna av Bofara-området och Tönsen. Det är helt otroligt vackert däruppe och kombinationen av att lyssna på Svensk Historia av Herman Lindqvist på CD samtidigt som landskapet böljar förbi var en fantastisk känsla på fler än ett sätt.

Väl framme packade vi ur bilen och jag inspekterade sedan den mysiga stugan som klart levde upp till mina förväntningar. Litet bra kök med eldad spis, ett bra sovrum och ett litet vardagsrum om man behövde koppla av i en soffa. (Höll mig mest i köket och pluggade anatomi och stirrade på mina gäddor sen).

Vi bestämde oss för att mötas upp klockan halv sex morgonen efter och det var fanimej svårt att sova den första natten. Jag var laddad!
Morgonen därpå möttes vi upp och tog en av bilarna ut till isättningsplatsen för våra sparkar. 😀
Var lite nervös på isen då man såg många STORA mörka fläckar och inte hade en aning om tjockleken på kärnisen då vi inte hade borrat några hål, men det visade sig att isen höll mycket bra och fortfarande hade minst 15 cm kärnis i alla hål som vi sedan borrade.
Men man ska definitivt vara försiktig såhär på våren så vi gick hela tiden med mycket respekt på isen.
Strategin var att hitta ett av de större djupen men fiska ganska nära isen. Gäddorna jagar mycket visuellt och ibland är det en fördel att ha betena i stort sett under isen så gäddorna lockas upp för att ta mörten. Och det dröjde inte länge innan en gädda högg på just en mört som stod en halvmeter under isen på ett djup av 21 m!

Sedan gick dagen av bara farten. Huggen avlöste varandra hela dagen med huggperioder mellan 8-9, 11-12,14-15 och ett sista hugg klockan 17:30. Hade ju med mig min nya GoPro-kamera och testade att filma både från huvudet och med kameran på isen. När den tredje gäddan högg filmade jag hela kalaset från isen sett.

Efter huggperioden vid 14-tiden blev det sedan otroligt segt och vi trodde att dagen var över. 4 gäddor upp och sju tappade var facit för dagen. Plus en härlig dag! När vi sedan började plocka in spöna vid halv-sextiden löste sig plötsligt en av vipporna nära Mats och vi skyndade oss dit. Filmen nedan förklarar resten. 😀

Det var ett perfekt slut på en härlig (om än något blåsig) dag där jag äntligen kunde känna den fulla belöningen av att fiska en hel dag med ismete. Resten var bara pricken över i´t. Sov en sista natt i stugan och satte mig drömsk i bilen hem och njöt av den vackra turen tillbaka. Kan ju villigt erkänna att jag gärna hade stannat både en och två dagar till.. Men nya äventyr står vid horisonten och lurar.
Mer om detta snart!

Mvh Mini Mats

En kommentar Lägg till

  1. matspt skriver:

    Snacka om att drömmar slog in! haha! Prick fem gäddor upp och en över metern på dryga 6 kg. Good times!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s